2010. szeptember 1., szerda

Szeptember 1., a várva várt nap


Nagyon vártuk mindannyian.
Én azért, hogy végre elkezdhessem megvalósítani a terveimet.
Anna azért, mert unatkozott már.
Tomi azért, mert igazából a sulit várja, és minden nappal közelebb kerül hozzá.
Nóri pedig már menni akart Csibe csoportba.

Ma végre eljött az idő, reggel Annát kitettük a sulinál, gondolván, úgyis a teremben lesznek, sok ember nem fér el, meg hát nagy is már, nem kellünk mi oda. Aztán Tomit párom kísérte oviba, én Nórit. Egyiknél se volt gond, Tomi másik csoportba került - ismét-, Nóri pedig egyből úgy átölelte a két óvó nénit, hogy egészen meghatódtak tőle, majd közölte, hogy majd ott aludni is akar... róla még nem tudok semmit, még ezután megyek érte, de szerintem remekül érzi magát!

Hanem a másik kettő.
Tominak lett két új barátja, lelkendezve mesélte első körben, milyen jó volt neki ma! Aztán az is kijött, hogy kicsúfolta a két új barát, mert másképp ejti a betűk egy részét...

Anna problémája ennél is nagyobb. Már suli előtt mesélte, hogy ő olyan az osztályban, mint egy puzzle darab, ami nem illik sehová. Ledöbbentem ezen a képen, találóan fogalmazta meg, amit érez: a lányok klubot alkotnak, ahová ő nem tartozik, mert nem szereti Hannah Montana-t. A fiúk is klikkesednek, a Bakugan megy náluk, ez megint nem jön be. Így ő kimarad mindenhonnan.
Van még, aki nem tartozik a klubba, de nem biztos, hogy attól ők még egy hullámhosszon vannak, nem mindig jön be ez a fajta közös játék.

Kérdeztem, hogy ha néznénk együtt a Hannah Montana-t (innentől csak HM), az segítene-e? Na itt buktam ki. Nem elég, mert az, hogy valaki képben van a sorozatot illetően, az alapfeltétel! Ezenkívül szükséges, hogy mindig újabb és újabb HM-s cucca legyen a klubtagoknak! Ha nincs, vagy mondjuk elszakad a HM-s pólója, akkor kiteszik a klubból!!! Így versengenek, hogy ki tud beszerezni minél különlegesebb kiegészítőt...

Ilyenkor mit tegyen a szülő?
1) Ha belemegyek a dologba, kvázi hazudni tanítom a gyerekemet; hiszen ő is látja, hogy mindez milyen felszínes, és csak azért menne bele, hogy ne lógjon ki a sorból. Ám ez hazugság, mert eljátssza, hogy ő is kedveli HM-t, miközben nem.
2) Ha így marad a helyzet, akkor Anna mindig is kívülálló marad, mert másképp gondolkodik, mint a többiek.
3) Ha ezt jelzem a szülők felé, akkor Annának még rosszabb lehet a helyzete, amiért árulkodott.

Az egész úgy förtelmes, ahogy van. Azt gondolom, hogy ha már a 8-9 éveseknél is csak az számít, milyen anyagi javakkal rendelkezik valaki, akkor ez a társadalom komoly betegsége! Milyen felnőttek lesznek ezekből a gyerekekből?

A ráadás: az egyik TV-től kinn voltak az osztályban, mert oda jár az egyik ismert színésznő gyermeke, és riportot készítettek vele... hogy erre mi szükség volt?

2 megjegyzés:

Csilla írta...

Drága Kriszti!
Emlékszel,hogy év végén én kiakadtam egy kicsit?Több okból,de hasonlóakból,mint te.
Amúgy Petra is elég kívülálló..volt,sztem most sem egy kp. szereplő.
HM...Petra mondjuk szereti,de az ilyen gyűjtögetős ,versengős cuccban nincs benne,és nem is lesz.Van pár ilyen holmi,és kész.
A klub létezéséről én nem tudtam.
Riport...Ezt sem tudtam.Én is furcsálom azt a hangulatot,ami körülveszi a kislányt,de ez van.Ilyen a világ.
Én próbálom a szépre,valódi értékekre nevelni,azt adni neki/nekik.Itthon jó az érzelmi háttere,talán ott bent is könnyebben boldogul.Nem könnyű.
Beszélek Petrával,hogy keresse Anna társaságát is.Én azt mondom neki,hogy mindenki felé nyitni kell.Nem az számít kinek milyen cucca van,meg mennyi pénz,népszerűség veszi körül!Tudom,hogy ebben hasonlóan gondolkodunk.
anyaként nehéz,amikor a gyerek megfogalmazza,hogy esetleg egyedül van,kívülállónak érzi magát.Ezt éreztem én is a tanév végén.
Küldöm a csajom.
Puszi!Csilla

Test-Lélek-Tudat írta...

Ez nagyon durva hogy 8 évesen így meg bírja fogalmazni ezt a problémát. Meg hogy egyáltalán ez így megtörténik vele/velük.
Fogalmam nem volt erről a klubról.
Bettinek is így van, ahogy Petránál, hogy van neki, de egy vagy kettő...
Szerintem szülőin kéne megbeszélni, csak valakinek fel kell vetnie.
Én biztosan beszélek ma este is a Bettivel, és remélem sikerül rendes mederbe terelnem.
Láttam ma Annát - tényleg egyedül ült a szünetben is. Küldök majd képet.
Bea