2009. január 15., csütörtök

Szituációs gyakorlat kezdőtől haladóig

Egy kis helyzetkép az életünkből...

Az alap szituáció a következő:
Otthon vagy két gyerekkel, egy 3,5 éves és egy 6 hónapos van a gondjaidra bízva. A délelőtt nagyon nyűgösen telt, csak arra volt időd, hogy elindítsd a mosógépet. Végül elmentek sétálni, hogy levezesd a feszültséget. Útközben a pici elalszik, így mikor hazaérsz, van kb fél órád, amíg várhatóan aludni fog még a babakocsiban. 11.15 van, nincs még ebéd (rizses húst készítesz), ki kell teregetni, ehhez előbb le kell szedni a megszáradt ruhákat, tele a mosogató, a mosogatógépet ki kell pakolni, hogy betehesd a koszosakat.
1. verzió, a lightos :) Gyorsan levetkőzteted a nagyot, és amíg ő elmegy játszani, odateszed a husit meg a rizst, aztán leszeded a ruhát, el is teszed, közben megkavargatod a pörköltet, utána kiteregetsz, talán még jut idő kipakolni a mosogatógépet, a koszos edény meg ráér később is. Sima ügy.
2. verzió, nehezített: Gyorsan levetkőzteted a nagyot, aztán nekiállsz a húsnak, amikor gyermeked teát kér. "Várj kicsit", mondod neki, összevágod a húst, kezet mosol, öntesz teát, felteszed a rizsnek a vizet, amikor meg kell keresned a méhecskét, mert fiad megtalálta hozzá az egyik csápot, ami letörött. Gyorsan leszeded a ruhát, nem teszed el, csak beviszed a szobába, megkeresed a méhecskét, elmagyarázod, miért nem tudod most visszaragasztani, közben megkavargatod a kaját, és épp kiteregetnél amikor felébred a pici... mosogatógép majd később, megeteted a bébit, utána kiteregetsz.
3. verzió, a nagyon gáz: épp elkezded összevágni a husit, amikor hallod, hogy 30 perc helyett csak 10-et aludt a pici, hát villámgyorsan aprítasz, közben a nagy teát kér, ráadásul frissen, forrón készített teát, így közben forralsz vizet is, odadobod a husit, kirohansz a bébihez, levetkőzteted, vele kézben folytatod az ebédet, aztán megkeresed a méhecskét a fenti ok miatt, leszeded a ruhát, hajtogatni nincs mód, mert kezedben a baba, bedobod a szobába, aztán rájössz, nem lehet így teregetni, így leteszed a picit a szőnyegére, aki erre bőgni kezd. Sebaj, kibírja azt a pár percet, gyorsan kiteregetsz, ja, elfelejtetted a forró teát, ha már ott vagy, kavard meg a pörköltet, aztán vedd fel a picit, mert éhes, szopi jön, a fele ruha még nincs kiteregetve, mosogatógép, mosatlan edények? Majd 2 nap múlva talán...

Nem árulom el, melyikhez áll közelebb a mai napunk igazsága :)

Írtam: 2007.11.13-án

Nincsenek megjegyzések: