2010. február 7., vasárnap

Spenótos pirog

Ma ettük ebédre, és mivel sikert aratott, megosztom Veletek is!

Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta -Lidl-ben szoktam venni
45 dkg fagyasztott natúr spenót
1 gerezd fokhagyma
1 kg darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
só, bors
1 tojás

A vajas tésztát lisztezett nyújtódeszkára tesszük zacskó nélkül, hogy kiolvadjon.
A hagymát finomra vágom, kevés olajon megpárolom, majd hozzáadom a darált húst. Kevergetve fehéredésig pirítom, majd ha levet engedett, sózom, borsozom, és hagyom, hogy megpuhuljon fedő nélkül, így a lé is elpárolog közben.

Ha megfőtt a hús, hozzáadom a kiolvasztott spenótot, hozzáreszelem a fokhagymát, és pár percig főzöm.

A felengedett tésztát kb 3mm vastagra nyújtjuk, majd 12 négyzetre vágjuk (nekem kb 10x10 centisek lettek). A kissé kihűlt spenótos tölteléket rátesszük a négyzetek közepére, összehajtjuk, hogy csinos kis háromszögeket kapjunk. A széleket jól összenyomjuk. Ezeket sütőpapírral fedett tepsire tesszük, megkenjük egy felvert tojással, és 220 fokon kb 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp: mással is megtölthetjük ezeket a háromszög-tésztákat, csak darált húsos töltelék ketchuppal-sűrített paradicsommal, de lehet spenótos-fetás, de édesen is jó: túróval, mákkal stb.

Nincsenek megjegyzések: