2009. december 17., csütörtök

Marcipános szaloncukor recept

Ezúttal az imént kipróbált és jelentem, jól sikerült marcipános szaloncukor készítését osztom meg Veletek! Érdemes kicsit pepecselni vele, mert az eredmény össze sem hasonlítható a boltival!

Hozzávalók:
20 dkg mandulabél (tisztított)
20 dkg porcukor
10 dkg aszalt gyümölcs
20 dkg étcsokoládé
ízlés szerint mandula aroma, fűszerek

Először is, elkészítjük magát a marcipánt.

20 dkg tisztított mandulabelet ledarálunk, pl. diódarálón, vagy aprítógép segítségével, majd 10 dkg porcukorral összekeverjük egy rozsdamentes edényben.
Másik 10 dkg porcukorból 0,5 dl vízzel szirupot főzünk: forrás után hagyjuk addig forrni, amíg picit sűrűsödik, majd hagyjuk kicsit kihűlni.
Ha már langyos, hozzákeverjük a cukros mandulához, kézzel összedolgozzuk, mint egy tésztát. Akinek nem elég erős a mandula íz, tehet bele kevés mandula aromát is.
Amennyiben híg lenne, becsomagolva -különben kiszárad- tegyük hűtőbe egy éjszakára!

Szaloncukor készítéshez tegyünk a masszához 10 dkg aszalt gyümölcsöt -én vörösáfonyával csináltam-, illetve egy kevés mézeskalács fűszerkeveréket, vagy fahéjat, szegfűszeget, ánizst, stb. Kézzel szaggassunk ki a masszából darabokat, formázzuk szaloncukor formára őket.

Gőz felett olvasszunk meg 15 dkg étcsokoládét, majd levéve a gőzről, keverjünk hozzá még 5 dkg összetört étcsokit, míg beleolvad. Így a csoki lehűl kissé és fényes lesz.
Az olvasztott csokiba mártsuk bele egyenként a marcipános tölteléket -elég félig-, majd tegyük zsírpapírra, míg megszilárdul a csokimáz.

Lehet csomagolni! Zsírpapírból vágjunk ki akkora darabokat, hogy kb 3 cm-rel túlérjen a szaloncukor végénél kétoldalt, és bele tudjuk hengeríteni a finomságot. Színes csomagolópapírból pedig akkorákat, ami szélességben akkora mint a zsírpapír, hosszban pedig kb 1,5 cm-rel lóg túl a szaloncukor végénél.
Tegyük le a színes csomagolót, rá a zsírpapírt, közepébe egy szaloncukrot, tekerjük fel, majd csavarjuk meg a két végét.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

A férj írta...

De hol szerepel a marcipán készítője? Mert igaz, hogy az aprólékos szaloncukor készítés a legmunkásabb része az egésznek, de mit sem ér a minőségi alapanyag nélkül... Erről pedig említést sem teszel... te drága. Miért feledkezel meg folyton rólam?

Kriszta írta...

Igazad van, csak Nóri az írás közben becsípte az ujját, a másik kettő pedig eláztatta a fürdőszobát...