2010. augusztus 30., hétfő

Fáradtság

Megj.: a kép csak illusztráció, nem én vagyok!

Nyáron sokat küzdöttünk ezzel, magam részéről megint stresszelek valamin, ez úgy jön ki, hogy nem tudom magam kipihenni, hiába alszom jól.
Gyakran persze Nóri is besegít, rendszeresen 11 körül felébred és nálunk köt ki :(
Most éjjel is többször ébredtem arra, hogy megrugdos...

Nórinál maradva, őt hetek óta nem tudjuk nappal elaltatni, már nem is próbálkozunk. Estére viszont már irtó nyűgös, ő ilyenkor mindenen nyafog, és semmit nem lehet vele megértetni, amit máskor könnyűszerrel sikerül. Ráadásul átbillen a holtponton, és este f10-kor még zizeg!

Anna ha fáradt, dumál és maximum hangerővel ordít mindenért. Mindent kimagyaráz, ha mi ezt megunjuk és kellő szigorral rászólunk, jön a hisztizős ordítás.

Tominál a dac jelenik meg ha fáradt, konokul a fejébe vesz dolgokat, és nem lehet kirobbantani ebből, sehogysenem. Közben vinnyog, mint egy újszülött kiskutya.

Én ha fáradt vagyok, ingerült leszek, és hamar kiabálok, vagy teszek idétlen dolgokat; például egyszer magam löktem be a fiamat a pocsolyába szandálostul :) mert akkor se volt hajlandó mozdulni onnan. Azóta nem próbálkozik ezzel...

Páromról nem nyilatkozok, személyiségi jogait tiszteletben tartva :DD Majd magánban elmondom :)

Melyik gyerek kire ütött? Tök mindegy, előbb-utóbb szocializálódnak általunk...
ergo itt az ideje kezelni a saját frusztráltságomat, helyes utat mutatva a gyerekeknek is. Hajjaj...

2010. augusztus 25., szerda

Visszaszámlálás


Nagyon várom már a szeptembert!
És nem azért, mert nem tudok mit kezdeni a gyerekekkel, mert az sem lesz könnyű, hogy megint időben kelni, elkészülni, aztán értük menni, szervezni vég nélkül, ellenőrizni...

Inkább azért, mert már megint ezer és ezer terv van a fejemben, ami a munkámmal kapcsolatos, és ezeket hátraszorítottam a nyár idejére, de már kevéssé tudom magamban tartani őket :)

Igyekszünk azért kihasználni a hátralévő utolsó hetet, jövünk-megyünk, beszerzünk, bekötünk, elpakolunk, rendszerezünk. És gondolkodunk. Sokat. Arról, hogy mit hogyan tudunk bevállalni szeptembertől májusig.

Felkérés, lehetőség van. De mi fér bele a munka mellett? Zeneovi, gyülekezeti munka, kórus, tágabb család, barátok, esetleg egy csöpp pihenés? Hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat, aztán meg már nem lehet visszalépni.

Nehéz döntéseket hozni, pedig arra már rájöttünk, hogy a rossz döntés is jobb, mint nem dönteni. Mégis, nem csupán egy emberről döntünk, hanem egy 5 fős családról. Ráadásul nem szeretnék tisztán anyagi szempontból értékelni, még akkor sem, ha minden épeszű ember eszerint mérlegel - és mi sem vagyunk milliomosok.

Mindeközben dübörögnek a hétköznapok, igyekszek behozni az egész nyári lemaradást: lábtorna, logopédia, beszédfejlesztés és közös játék terén. Azt hittem, egész évnyi muníciót begyűjtök majd, de mindez az utolsó hétre maradt. Megint.

2010. augusztus 19., csütörtök

Kukorica!

Egy titkot osztok meg veletek, mivel tegnap vendégségben járva egy furcsa dolgot tapasztaltam.
A házigazda nekiállt, hogy kukoricát főzzön. Nagyon nem volt kedvére, mivel úgy számolgatta, hogy nagyon sokára lesz kész.
Én is számolgattam, és nem értettem, mire ez a probléma?
Végül bátorkodtam rákérdezni, hogy mégis miért lesz sokára készen az a kukorica?
Hát mert legalább 2 órát kell főzni -hangzott a válasz.

A TITOK: forrástól számítva 8-10 percig kell csak főzni, és vajpuha lesz!

Ugyanis ha tovább fő, bekeményszik, és valóban több óra kellhet neki, mire újra megpuhul.
Én világ életemben 10 percig főztem csak, majd elzártam a gázt és úgy hagytam. Ki lehet venni rögtön, egy tányéron is kihűl, de a vízben is lehet hagyni.

Tegnap ott helyben be is bizonyítottam a dolgot a vendéglátónak, aki rettenetesen örült a dolognak!

Remélem, másnak is segítettem ;)

2010. augusztus 18., szerda

Új közoktatási törvény, részlet

2010. július 5-i, hétfői ülésén az Országgyűlés elfogadta a közoktatásról szóló törvény módosítását, amely szeptembertől visszaállítja a buktatás lehetőségét az általános iskola második osztályának végétől, valamint újra lehetővé teszi az osztályozással történő értékelést alsó tagozaton.

A módosítás szerint az első évfolyamon félévkor és év végén, a második évfolyamon félévkor szöveges minősítéssel kell kifejezni, hogy a tanuló kiválóan, jól vagy megfelelően teljesített, illetve felzárkóztatásra szorul. A második évfolyam év végén és a további évfolyamokon a tanulók értékelése osztályzással történik, de az iskola pedagógiai programja előírhatja a szöveges értékelést is. A módosítás indokolásában az áll, hogy a törvény, amely az 1-4. osztályos tanulók esetében a pedagógust kizárólagos szöveges értékelésre kötelezte, idegen az általános hazai pedagógiai gyakorlattól, és nem ad választ a tanulók és szülők kérdésére, amely szerint tudni szeretnék, hogy a gyermek eredményei hogyan viszonyulnak az elvárthoz, illetve a többiekéhez.

A módosult közoktatási törvény 2010. szeptember 1-jétől azt is lehetővé teszi, hogy a második év végén a nevelőtestület - ha szükségesnek ítéli - évfolyamismétlésre utasítsa a diákot. (Az új törvény tehát eltörli azt a jogszabályt, amelynek értelmében az alsó tagozatos diákokat csak szülői beleegyezéssel lehetett megbuktatni.) Az évismétlés lehetőségének visszaállításával kapcsolatban a törvénymódosítás úgy fogalmaz: az 1-4. osztályos tanulók értékelésekor az elégtelen minősítés, azaz az évfolyamismétlés megszüntetése kétségbe vonta a pedagógus szakmai hitelét, nehezítette az iskolai munkát, valamint a lemaradó tanuló valós integrációját a megfelelő iskolai szintre, továbbá következmények nélkül hagyta a kötelességmulasztást.

Forrás: Fővárosi Oktatási Portál

2010. augusztus 3., kedd

Nyári szünet

Hű, nagyon elhanyagoltam ezt a blogot!
Mindig zavarban vagyok ugyanis, mennyit áruljak el magunkról a nagyvilágnak, ami még nem fogja sérteni a jövőben gyermekeim érzékenységét :)

Most is csak röviden foglalom össze, hogy is telik a nyári szünet.
Anna már 2 nap után unatkozott, így minden napra kell valami program. Ez lehet csupán gyurmázás, bringázás, máskor átmegyünk valakihez, nagymamánál töltenek egy-egy napot, volt továbbá egy hét Csillagtábor, egy hét úszótábor is.
Utóbbiban Tomi is részt vett, igazi vízitücsök lett belőle :D

Tomika megtanult két keréken bringázni, valamint végre hintázni is; ebben viszont a 3 éves Nóri máris lekörözi, mert ezt a tudományt immár ő is elsajátította!

Nóri már nem jár bölcsibe, a nyári szünet előtti héten már nem vittem, augusztusban pedig már nem látom értelmét... vele egy küzdelem van, a délutáni alvás...

Balatonhoz végül az időjárás miatt nem mentünk, helyette egy napos víziparkos látogatásunk volt, azt kell mondja, árban bizony vetekedett a 3 napos Balatoni kiruccanás végösszegével! Viszont maradandó élmény az egész családnak.

A nyaralás még hátravan, aztán máris készülhetünk az iskolára...